Posts Tagged by 12 mdr.

Et fantastisk babyspil med flashcards

Mit babyspil kom med posten fra Gyldendags Børnebogklub, og jeg må indrømme, at jeg var lidt skeptisk overfor konceptet. Forudså, at kortene i løbet af nulkommadut ville være spredt udover hele stuegulvet.

Mit babyspil består af 20 flashcards med lækre fotos af dyr, frugt/grønt og andre ting, samt af små børn med forskellige ansigtsudtryk. Og, ja, de bliver hurtigt spredt og kastet med, men når man sætter sig og spiller med barnet, så virker de! Anderledes end en almindelig babybog!

Man kan spille med flashcards’ene på forskellige niveauer:

Trin 1. Nogle få brikker vælges ud. Man viser barnet en brik ad gangen og fortæller om motivet. Hvis man bruger babytegn, laver man desuden babytegnet, der passer til.

Trin 2: Nogle brikker lægges ud på gulvet med billedsiden nedad. Barnet tager brikkerne op et ad gangen, og man fortæller om de pågældende motiver.

Trin 3: Man lægger brikkerne på gulvet med billedsiden opad, og beder barnet om at finde et bestemt motiv, fx “Hvor er koen?”

Trin 4: Man lægger brikkerne på gulvet med billedsiden opad, mens man fortæller barnet om motiverne. Derefter vender man kortene om, så billedsiden nu er nedad. Man siger fx. “Hvor er hunden?”, og så skal barnet forsøge at huske, hvor kortet med hunden er og tage brikken op.

Jeg synes, det virkede utroligt godt, da jeg spillede det med Pelle (16 mdr.). Han var meget optaget af billederne og vores snak om dem.

Når man læser i en bog, har barnet ofte lyst til at bladre hurtigt igennem bogen eller også er der flere motiver på én side, som kan gøre det svært for barnet at fokusere på ét billede. Med flashcards kan man nemt dvæle i længere tid ved ét billede. Og hvis barnet bliver ukoncenteret, kan man gemme de andre kort;-)

Flashcards bliver brugt meget, når man underviser børn, der er forsinket i deres sproglige udvikling.
Som babyspil fungerer de ligeså sprogstimulerende.

Man kan købe Mit babyspil gennem Gyldendals Børnebogklub.

Har man et billedlotteri eller et vendespil med gode billeder, kan man også bare bruge det, selvom kartonkvaliteten selvfølgelig ikke er den samme.

Brevkasse: Hvor sent kan man begynde på babytegn?

Spørgsmål

Hej Stine

Jeg er aldrig kommet igang med babytegn. Min dreng er lige fyldt et år og er meget meddelsom, øver sig på rigtige ord, som fx bad. Vil dit online-kursus i babytegn være understøttende for hans sproglige udvikling eller er jeg simpelthen for sent på den?

Venlig hilsen

Anna

Svar

Hej Anna

Tak for dit spørgsmål.

Ja, jeg mener godt, man kan begynde på babytegn ved 1-års-alderen og få gavn af det indtil barnet er 2-3 år.

Indtil barnet taler rent, kan det ofte være svært at forstå, hvad han siger og mange af ordene udtales ens. Samtidig er sprogforståelsen jo i rivende udvikling i årene 1-3, og barnet kan derfor blive frygteligt frustreret, når man ikke lige forstår, hvad han siger. Her kan babytegn være et værktøj for barnet til at gøre sig mere forståelig.

Du oplever, at din dreng gør sine første forsøg på at sige ord, og det er jo et tegn på, at han er meget opmærksom på sproget. Det vil gøre det nemt at bruge babytegn, og jeg tror, du vil opleve, at han vil lære tegnene hurtigt og begynde at tale endnu mere. Husk at babytegn jo ikke står alene, men bruges sammen med det talte ord.

Jeg begyndte selv med babytegn, da mit tredje barn, Tue, var 1,5 år og det var til gavn og glæde for os alle.

Med mit e-mail-kursus får du alt at vide om babytegn, men også generelle tips til sproglig stimulering af din baby. Hvert kapitel indeholder desuden også idéer til sprogstimulerende aktiviteter i hverdagen, hvor babytegn indgår som en naturlig del.
Du kan læse et af kapitlerne her: http://www.babyhuset-tutti.dk/2011/05/19/babytegn-og-mad/

Mange hilsener

Stine

Sko min pony, sko min hest

Hurra! Det virkede. Pelle, 1 år, ville gerne lege gemmeleg med hesten, fåret, hunden, katten og aben. Og han kan efterhånden navnene på alle sine dyr.

Et par noter til sprogleg med dyr er:

1. Gentagelse, gentagelse, gentagelse med det samme dyr og det samme gemmested er vejen frem. Jeg ved det godt. Men når man leger med små børn, bliver man VIRKELIG mindet om det…

2. Husk at samarbejde med barnet, lytte til barnet, kigge på barnet, følge barnet. Det kan godt være, at du har et bestemt formål med legen, men du kommer meget længere, hvis du inddrager barnet. Anerkender, at barnets legeidéer også er gode. Fx. gik jeg i gang med at lege “værsgo – taak – og må mor få hesten?”, men Pelle fandt på, at hesten skulle gemmes under min nederdel. Så legede vi den leg;-)

I dag får du en dejlig, stimulerende leg med babymassage af fødder og tæer, som kan bruges med baby lige fra dag ét og, ja, i flere år:

Sko min pony
Tekst: Trad. norsk remse, på dansk ved Anne-Mette Riis
Leg: Stine Winther

Sko min pony, sko min hest.
Hvilket søm sidder allerbedst?
Det lille søm?
Eller det lille søm?
Eller det lille søm?
Eller det lille søm?
Dét lille søm sidder allerbedst!

Legebeskrivelse:
Babymassage af fødder og tæer! Lav små tryk med tommelfingrene på hele fodsålen. Rul hver lille tå, og slut af med at stryge med tommelfingrene ovenpå foden fra tæerne ned mod anklen. Den stimulerer mange af reflekspunkterne på foden (zoneterapi), bl.a. mave-tarm-systemet og jeg har efterhånden hørt mange mødre fortælle, at det hjælper, når baby har vrøvl med maven.

Fodmassagen er en del af mit kursus Tutti Babymassage, E-bogen “Babymassage. Trin for trin-guide”, som kan købes i min webbutik, samt miniguiden “Fra top til tå – det kan vi lige nå”, som du får gratis, når du tilmelder dig TuttiNyt. Med TuttiNyt får du i øvrigt også min 16-siders e-bog “BOOST DIN BABY – 6 tips til stimulering af baby fra dag ét”:-)

Vild med dyr – og gemmeleg

Som nogen måske bemærkede, fyldte Pelle 1 år i mandags:-)

Og som nogen måske også har bemærket, når Pelle og jeg er kommet på besøg i mødregrupper den sidste måneds tid, er han MEGET begejstret for dyr og dyrefigurer! Han har udpræget næse for at udpege dyr – lige fra katte og akvariefisk til tøjdyrssæler og søde får, der står til pynt på en hylde.

“Uh!”, siger han, “Uh-uh-uh” (ja, som en chimpanse. Ved ikke hvor det kommer fra…), når han får øje på et dyr i stuen. Også lige midt i en sjov, sjov sangleg. Bare ærgerligt, rytmikmor! Gider ikke at lege, hvis der er et dyr i nærheden.

Schleich chimpanseSå Pelle har selvfølgelig fået fine Schleich-dyr i fødselsdagsgave + en blød skildpadde-bamse:-)

Og jeg har en snedig plan. Vi skal lave sanglege med dyrene. Hæ. Både navneleg og denne gemmeleg:

Hvor er du?
Opr.: Tommelfinger, tommelfinger

Lille abe, lille abe, hvor er du?
BØH!
Her er jeg! Her er jeg!
Goddag, goddag, goddag.

Gem dyret under et klæde/under din bluse/i en kasse/bag dig og syng sangen (evt. med babytegn). Tag dyret frem på BØH eller lad baby finde dyret, imens du holder en (lang) pause i sangen.

Sangen kan i øvrigt også bruges til en almindelig gemmeleg: Gem jer på skift under dynen eller en stofble (mor gemmer sig, far synger, baby griner:D). Udskift “abe” med mor/far…

Til babyrytmik bruger vi chiffontørklæder, som mor eller far gemmer sig under og bagefter gemmer vi baby under et tørklæde. Det er knap så farligt, fordi baby kan kigge igennem, ja, fordi fleste er det såmænd spænding nok at få et gennemsigtigt tørklæde over. hovedet.

Du kan købe chiffontørklæder i Babyhuset Tuttis Webbutik.