Hjem » Bogreolen, Hjerterummet, Moderskabet » En vinder + 8 tips til en god fødsel

En vinder + 8 tips til en god fødsel

Velkommen til de nye læsere og tusind tak til jer, der gerne ville være med i lodtrækningen. Jeg håber, I får glæde af min blog – specielt med en ny baby i favnen inden længe. Og jeg håber, at Christina kan nå at få glæde af bogen “Aktiv fødsel”, for det var hendes navn, Tues lille fedtede finger pegede på, da vinderen skulle findes!

Til jer, der ikke vandt, vil jeg bare sige: Skynd jer at finde et eksemplar af den bog – det lyder som om, I ville få glæde af at læse den!

Her får I først mine bedste tips til en god fødsel, som jeg har taget med mig fra mine egne fire fødsler (og fødselsforberedelser):

1. fødsel (Malte, 060600) på Rigshospitalet
Jeg spænder i hele kroppen under ve-arbejdet derhjemme og ender med at få en sprøjte i låret med petidin på hospitalet, fordi jeg er så udmattet. Det virker afslappende. Det betyder til gengæld, at jeg overhovedet ikke kan mærke presseveerne. Det lyder måske meget rart, men det sætter mig ud af spillet og jordemoderen må dirigere mig resten af vejen.

Tip # 1: Lær at slappe af i kroppen under veer
Tip # 2: Lær hvilke stillinger, der er gode i de forskellige faser af fødslen, og hvilke du skal bruge for enten at fremme veer eller holde lidt igen, hvis det går lidt for stærkt

2. fødsel (Sif, 170804) hjemme med vagthavende jordemoder fra Herlev Sygehus:
Jeg har lært, hvordan man kan få hjælp af sin kæreste under veerne – og det er rigtig godt!
Jeg har lejet et fødekar, og bruger det varme vand som smertestillende i den sidste fase, og føder også i vandet. Har det dog lidt, som om jeg er en hval på for lavt vand, finder aldrig en god stilling.

Tip # 3: Lad din kæreste/fødselshjælper lægge sine varme hænder på din lænd. Det lindrer fantastisk, og jo stærkere veer, jo hårdere skal hænderne trykke ned på lænden (kræver, at du sidder eller står foroverbøjet). Det kaldes massage i bøgerne, men det er bare et fast tryk.
Tip # 4: Brug varmt vand som smertelindring. Hvis du også føder i vandet, vil barnet desuden få en blidere fødsel.

3. fødsel (Tue, 170107) hjemme med Anne fra Sjællands hjemmefødselsordning
Fødslen skrider meget hurtigere frem end de andre to, og det kommer bag på både mig, min kæreste og jordemoderen, som ankommer 30 min., før Tue bliver født. Jeg kunne godt have brugt hende noget før! Jeg kommer i karret med presseveer og føder i kanostilling, som Anne så naturfolks-agtigt kalder det. Men det er genialt. Én fod og ét knæ i underlaget, armene støtter på karrets kant. Og så! Da det er allerværst, og hovedet er på vej, tager jeg den ene hånd ned og holder det. Det er det blødeste, jeg nogensinde har oplevet. Det er et barn! Det er mit barn, og det er mig, der føder det, og jeg holder om det, imens jeg føder det på de sidste to presseveer.

Tip # 5: Lyt til din krop, og lad en jordemoder hjælpe dig, når du har brug for det.
Tip # 6: Lad tyngdekraften hjælpe barnet ud – stå på din knæ eller fødder. Det skal ikke være nemt for din jordemoder, det skal være nemt for dig.

4. fødsel (Pelle, 241010) hjemme med Karen fra Sjællands hjemmefødselsordning
Jeg går til gravid-yoga og lærer at trække vejret i tre led. Helt ned i maven (jep, det er jeg ekspert i) – kun ned i brystkassen (nyt og spændende!) – og kun til kravebenene (kan man det??).
Samtidig læser jeg om Lamaze-metoden, som er en vejrtrækningsteknik, hvor man benytter sig af den dybe vejrtrækning lige før og efter en ve, men til gengæld kun trækker vejret overfladisk under selve veen. Jo stærkere veer, jo hurtigere vejrtrækning for at lindre smerterne. Det giver mig et fantastisk fokus og en følelse af kontrol, og jeg er i så god kontakt med kroppens arbejde, at jeg ved, hvornår fødslen går over i næste fase.
Denne fødsel er heldigvis lidt længere end den forrige, og derfor når min kæreste også at gøre ingefærklude klar til smertelindring. Det er simpelthen bare varme klude vredet op i et udtræk af ingefær. Og det virker. Ligesom den brændende varme fra ingefær (og chili) kan mærkes, når man spiser det, kan varmen også mærkes på maven. Meget mere end bare varmt vand.
Jeg føder i vand på samme måde som tredje gang.

Tip # 7: Øv dig i at kontrollere din vejrtrækning – det giver både smertelindring og ilt
Tip # 8: Brug klude vredet op i varm ingefærudtræk som smertelindring på maven

Jeg ønsker jer alle nogle gode fødsler, præcis som I vil have det!!

Tags:

Få nye blogindlæg via e-mail Videresend til en ven

2 kommentarer til En vinder + 8 tips til en god fødsel

  1. Fantastisk blog jeg lige finder her bare et par uger (eller tidligere) inden min forestående fødsel.
    Super med gode tips.
    Sidste gang (for 12 år siden) fødte jeg også i vand og håber så meget det lykkedes igen denne gang. I første omgang må jeg krydse benene og ikke gå i fødsel før næste onsdag (og fulde 37 uger).
    Tak igen.
    Kh Ulla /Frk. Sannemand